Афера - Покушај отимачине „Алумине“, највредније државне фирме у РС

Зоран Стевановић, градоначелник Зворника, јунак је сопствених снова. Авантуристичког, немирног духа, непредвидивих намера и увек у сукобу са околином. Он једноставно не одустаје. Још није испливао из крупне сфере у Београду, где је са својом грађевинском фирмом из Лознице градио стамбено – пословни простор у вредности од око пет милиона евра.

Окружно тужилаштво у Београду осумњичило га је за прање новца, о чему је „Афера“ писала пре два броја, а господин Стевановић је наглавачке улетео у још већи скандал! Јер истражним органима у Србији било је је сумњиво што човек који има плату 1.500 евра гради стамбено – пословни објекат на Врачару, ексклузивном делу Београда, чија вредност превазилази поменутих пет милиона евра.

Зоран Стевановић

У тој новој пословној вратоломији Стевановић је прикривена особа Х, али су му препознали рукопис. Он са пословним ортаком Горданом Павловићем из Фоче и његовом фирмом „Павгорд“ у сложеној махинацији покушава да преузме зворничку фирму „Алумина“, вероватно најпрофитабилније друштвено предузеће у Републици Српској. „Алумина“ на тржишту сигурно вреди више од пола милиона евра. Нема сумње, господин Стевановић је само привидно политичар, он је контраверзни тајкун, власник Зворника и околине, који је изгледа у причи са „Алумином“ преценио своју снагу и та кост му је дефинитивно стала у грлу.

Он је на тренутак помислио да је у питомој вароши на левој обали Дрине преко ноћи добио ореол свемоћи, да му је све дозвољено, да може да купи све: закон, суд, срећу, поданике, државне службенике као право робље...

У Зворник се пре десетак година сасвим озакоњено уселио нечастиви. Ђаво је умешао своје прсте у дневни живот касабе, догађају се неприродне ствари и као да је и добри Бог од ње дигао руке. Све је почело пре петнаестак година када је литванска УКИО банка купила Фабрику глинице „Бирач“ из Зворника. У бившој СФРЈ то је била једна од највећих фабрика алуминијумских производа. Неколико година касније акционари „Бирача“ (Влада РС), који су власници фабрике 48 одсто с правом златног гласа, открили су да их УКИО Банка, са још четири повезане литванске фирме, пљачка тако што годинама исисава новац из фабрике и на тај начин су оробили фирму за више стотина милиона КМ. Када су пљачкаши били проваљени они су у Литванији направили „кровну фирму“ Европа Бирач, која је на име фирме „Бирач Зворник“ утела кредит од 80 милона евра, колико је износио губитак четири повезане литванске фирме.

Пошто „Бирач Зворник“ и ћерка фирма „Алумина“ нису могле да враћају ануитете, стављени су под стечај, што је био јасан аларм истражним и правосудним органима Републике Српске да провере пословање и нове кредите „Бирач Европа“. Открили су организовану криминалну банду, а Литванци су преко ноћи побегли кући. У међувремену УКИО банка је банкротирала, направили су губитке од 800 милиона евра, па су расписали тендер на „Дугове Бирача“ од 155 милиона КМ. Део тог дуга за десет одсто вредности купила је фирма „Павгорд“, власништво контроверзног бизнисмена Гордана Павловића из Фоче.

Овај случај завршио је пред Окружним привредним судом у Бијељини и пресуда се очекује 24. априла, уз основну напомену да по Закону о девизном пословању РС, УКИО банка није резидент, што значи да свако девизно пословање са страним фирмама које нису домицилне морају да се пријаве Министарству финансија и тек кад одобре имају легалитет, а у случају „авгорда“ и УКИО банке то није био случај.

Наставак бајке почео је 12. априла. Тог дана Основни суд у Зворнику и поступајући судија Јелена Тодоровић донео ј еизвршну пресуду која блокира рачуне „Алумине“ да би „Павгорд“ наплатио 155 милиона КМ литванског дуга! Ова пресуда је донесена упркос томе што ј еу току судски процес у Окружном привредном суду у Бијељини на исту тему, значи виша правосудна инстанца и што је исти предмет у поступању пред Окружним судом у Бања Луци.

Али то није крај зворничке приче о нечастивим појавама. Руководство „Алумине“ је одмах упутило писмо председнику РС Милораду Додику, премијерки Жељки Цвијановић, министру правде Антону Касиповићу... где упозоравају на незакониту одлуку Основног суда у Зворнику, која ће „Алумини“, која запошљава 1400 радника и која данас изузетно успешно послује, довести у озбиљне пословне проблеме. Окружни суд у Бања Луци је већ 13. априла упутио налог Основном суду у Зворнику да укине пресуду о блокади „Алумине“. Судија Јелена Тодоровић је одговорила у стилу: морам да консуслтујем „Пацгорд“ (?), ау ствари је одбила да спроведе налог суда из Бања Луке. Оглушила се и на ургенцију бањалучког суда која је стигла истог дана после подне.

Представа је комплетна. Одмах после Васкрса у Зворнику почиње нова „револуција бољшевика“. Радници „Алумине“, грађани Зворника који нису потплаћени, рудари из рудника боксита Милићи и рудари из Сребренице дошли су у Зворник с поруком „Не дамо Алумину Зорану Стевановићу у Гордану Павловићу“. Цео град је окићен плакатима и билбордима, све мирише да ће радници узети власт у своје руке. Густа ј ечорба коју требају да кусају Павловић и Стевановић или Милорад Додик, радници „Алумине“ и цео овај крај.

Медији у РС дуго се баве случајем „Алумине“ и незаконитог литванског дуга. Нагађали су да је градоначелник Зоран Стевановић главни играч „из сенке“, али, по свему судећи, нису у праву. Нова сазнања говоре да иза Стевановића и Павловића снажно стоје крупни играчи, међу којима један бивши председник РС и још један бивши министар у Влади РС.

У сваком случају, дошло је време одлуке – или Стевановић и Павловић или Република Српска.

Нема сумње, Зоран Стевановић је газда Зворника и околине, он је то уз дозволу власти у Бања Луци. Да није тако, он би од државе Републике Српске имао другачији, односно адекватан третман.

А од власти на тему покушаја отимачине „Алумине“, много су речитији и занимљивији коментари на сајту www.biznis.ba Један радник пита: „Зоране Стевановићу, шта ово радиш? Уништаваш Алумину! 1.400 људи изгубиће посао да бисте ти и Гоци наплатили криминално потраживање. Државо, има ли те да ухапсиш криминалце?“ Други читалац шерује ову поруку: „Рачун је блокирала криминална хоботница за коју сви знају, само што их нико није ухапсио“. Или: „Блокада Алумине је врхунац криминалних активности званичника и фочанске банде. Пропали смо“. Па још: „Зоране Стевановићу... објаснићеш Тужилаштву да ли сте ти и Гордан Павловић видели се са председницом суда у Зворнику Славицом Тадић и због чега“...

Све приче о Зорану Стевановићу. Гордану Павловићу, Литванцима, „Алумини“, енормном црном новцу који тече улицама Зворника и околине апсолутно су јасне. Јасно је и то шта је чинити председнику Републике Српске Милораду Додику и његовој Влади и његовој политичкој партији СНСД.

Ако у случају „Алумине“ победе Зоран Стевановић и Гордан Павловић, Милорад Додик би морао да призна да Република Српска није држава него парче ледине ограђене климавим плотом. Морао би да за следеће парламентарне изборе учини све што је у његовој политичкој моћи постави за председника Републике Српске Зорана Стевановића, а за премијера Гордана Павловића!

 

  Пише: Милош Алапић

Коментари  

# Мара 26-05-2019 16:18
Од СНСД-а веће зло српски народ није задесило одавно.
Одговори

LogNet