Програм СНС

Увод

Српска напредна странка у Републици Српској конституисана је у намјери да својим политичким дјеловањем допринесе коначној стабилизацији и убрзаном развоју Републике Српске, њеној пуној афирмацији и еманципацији, а то је једино могуће уколико грађани Републике Српске коначно добију шансу да живе живот достојан човјека, што подразумијева да престану бити таоцима импотентне политичке олигархије, која од завршетка рата упорно и досљедно спречава грађане Српске да својим радом, знањем и вјештинама изграде амбијент који карактеришу елементарне вриједности нашег народа: одговорност, честитост и правичност.

Напредњаци у потпуности дијеле мишљење грађана да је једини начин да се избјегне колапс Републике Српске, у чије темеље су саздани животи и здравље најбољих њених синова, спровођење радикалних и системских економских реформи, успостављање пуне владавине права и досљедна афирмација принципа правне државе, стварање потпуно новог концепта функционисања јавне администрације, усклађивање образовног система са реалним потребама тржишта, креирање динамичне демографске политике са учинковитимпронаталитетним мјерама, заштита и афирмација српске културне баштине, као и посебна пажња и однос према осјетљивим друштвеним категоријама: омладини, женама, ратним војним инвалидима, пензионерима и свим осталим угроженим категоријама становништва.

Српска напредна странка у свом бићу и по идеолошком профилу јесте народна и демо-хришћанска странка, чије је политичко ткиво саткано од најпозитивнијих вриједности и достигнућа наше народне демократије, а које су промовисали такве моралне и интелектуалне величине као што су Слободан Јовановић, Стојан Новаковић, Јован Цвијић и други. Те вриједности односе се, с једне стране, на правну државу, која је заснована на грађанском друштву, хришћанским етичким принципима и идеји националне еманципације, а, с друге, на заједницу у којој је човјек потпуно слободан да у потпуности испољи своју индивидуалност и креативност, с једином обавезом да тиме не угрожава слободу и интегритет другог човјека. Сматрамо да се на тај начин једино омогућује како појединцу, тако и заједници и држави да се реализују у пуном капацитету њихови интереси, који се тиме доводе у стање баланса и хармоније, а не колизије, како је често био случај у нашој прошлости.

Српска напредна странка по карактеру свог политичког дјеловања јесте странка која тражи и спроводи системске реформе у друштву и држави, јер смо чврсто увјерени да без озбиљних и суштинских промјена неће бити помака напријед у нашој заједници, којој су те и такве промјене насушно потребне. Напредњаци никад неће бирати популарност и власт на уштрб реформи које су неопходне како би се заједница помјерила са мртве тачке, и резултате свог рада тражићемо у ефектима које је наше политичко дјеловање имало на побољшање животног стандарда грађана и еманципацију Републике Српске, а не у анкетама које се тичу рејтинга политичких субјеката. Јер, ми смо израз воље грађана за промјенама и бољим животом, и постојимо управо због грађана, а не обрнуто.

Српска напредна странка, иако формално недавно конституисана, јесте странка са дубоким коријенима у историји српског политичког живота. Она је формирана у Србији још осамдесетих година деветнаестог вијека, и била је носилац најозбиљнијих друштвених и државних реформи које је тадашња Србија остварила. У програму Напредне странке из 1889. године стоји: чланови ове странке "остају и даље верни начелу напретка српског", усвајајући начело "да радња и борба за српски народ значи да се ради за самосталност, ускрс и јединство Срба. Да се за самосталност Срба не може радити успешније него у пуној слози са просветом и образованошћу светском, а пазећи увек народне потребе и на велике интересе будућности српске. Да Напредна странка, остајући верна начелу напретка у народном и државном животу, настави свој рад на томе: да се уставност истински развија за све и свакога, да закон и ред постану светиња у земљи, да се сузбија насиље и озго и оздо, да се родољубље српско оличава у стварноме раду, да у српском државном животу извојују победу знање и поштење, да се истинита просвета креће упоредо са просветом напредних народа и да се сузбија полутанство, да се привредно стање Срба унапређује и да се Србија приближава економској независности својој, да, поштујући самосталност и праведне аспирације других народа, ради на томе да се поштује самосталност и да се остварују праведне аспирације народа српског“.

Можемо са поносом истаћи да остајемо потпуно привржени наведеним вриједностима, идеалима и циљевима које су напредњаци формулисали прије више од једног вијека, с тим да ћемо их, наравно, допунити и реализовати користећи методе и технологије модерног времена. Тиме се још једном показује да идеја сталног напретка, усавршавања и развоја итекако има своје историјско упориште у српском народу, те да смо као грађани, народ и држава имали најбоље резултате управо онда кад су напредњаци били у позицији да управљају државним механизмима. Увјерени смо да је народ поново спреман да пружи своју несумњиву подршку оваквим идејама, и даћемо све од себе да указано повјерење грађана максимално оправдамо.
Такође, са поносом истичемо и да смо у братској вези са Српском напредном странком у Србији, која његује исте вриједности као и ми. Имамо исте идеале, исте циљеве и исту снажну жељу да покренемо снажан талас позитивних промјена у Српској и Србији, а које ће резултирати бољим животом свих наших грађана. Увјерени смо да ћемо синергијским дјеловањем успјети да Србију и Српску приближимо онолико колико смо и сами међусобно блиски.

 

Политичко дјеловање српских напредњака биће засновано на сљедећих десет основних принципа:

1. Очување територијалног интегритета и пуног уставног капацитета Републике Српске. Српска не може и не смије прихватити било какве покушаје територијалне и уставне прекомпозиције БиХ на штету Републике Српске. СНС ће се енергично супростављати било каквом даљем преносу надлежности на ниво БиХ и свим расположивим политичким и правним средствима борити да се Републици Српској врате на неуставан и незаконит начин одузете надлежности. Истовремено, свим политичким и економским мjерама Републике Српске спријечаваће даљу разградњу њеног правног и политичког система.

2. Република Српска, као државно-правни ентитет у складу са одредбама Дејтонског мировног споразума захтијеваће од Републике Србије да помаже припадницима српског народа који живе ван њених граница, а посебно на подручју бивше Југославије. Борба за право на живот, егзистенцију и сопствену имовину биће једно од основних опредјељења српских напредњака. Истовремено, политичко приближавање и економско јединство са Републиком Србијом, представља реалну политику која ће у будућности, мирним путем и поштовањем воље народа, норми међународног права и Устава, створити услове за формирање заједничке или јединствене државе српског народа и свих осталих грађана који живе на територији Републике Српске и Србије.

3. Српска напредна странка бориће се за формирање стабилне и јаке Републике Српске у којој ће владавина права и поштовање принципа уставности и законитости представљати темеље власти. Једнакоправност пред законом мора да буде досљедно спроведена, што значи да ниједан појединац, без обзира на то на којој се функцији налази, не смије да буде недодирљив и мора да сноси исту врсту како права, тако и одговорности, као и било који други грађанин Републике Српске.

4. Српска напредна странка бориће се за поштовање Уставом, али и свим међународноправним актима загарантованих права припадника националних мањина. Република Српска мора да буде примјер националне и вјерске толеранције, заједничког и пријатељског суживота људи који признају, воле и поштују Републику Српску и њене законе.

5. Република Српска, у којој живе поносни и достојанствени људи, може да побољша своју улогу и позицију у свијету само ако буде сарађивала са свим својим пријатељима, користећи добробити које долазе из цијелог свијета, како из источне, тако и из западне хемисфере. Опредјељење за улазак у Европску унију не треба да буде спорно, али Република Српска у Европу може да уђе само као територијално и институционално сачувана. Истовремено, Српска треба да, у оквиру својих надлежности, развија најближе односе са Руском федерацијом, Кином, Индијом и осталим великим политичким и економским силама у свијету, али и традиционалним пријатељима и савезницима наше земље, као и да, у складу са овим програмским циљевима, упорно ради на побољшавању билатералних односа, што подразумијева и активности у циљу промјене става и оних држава које, нарочито последњих година, нису пружиле Републици Српској подршку која одговара њеним легитимним интересима.

6. Српска напредна странка се залаже за војну неутралност као једино логично и разумно рјешење у условима оштре конфронтације НАТО-а и Русије. Војна неутралност подразумјева и потпуну демилитаризацију чиме би се избјегла новчана издвајања за војску и уштедила огромна финансијска средства пријеко потребна привреди и економском развоју.

7. Борба против корупције и криминала је темељно опредјељење српских напредњака, јер без искрене и правно утемељене борбе против највећег зла савременог друштва нема ни економског, ни социјалног напретка у Републици Српској.

8. Економско благостање, снажна привреда уз рационално коришћење природних богатстава у складу са највишим интересима грађана Републике Српске и сузбијање незапослености биће основни циљеви напредњачке политике. Повољна политичка клима коју ћемо створити сукобљавањем идеја а не грађана, измјене и модернизација школског и образовног система, сарадња са свијетом, спровођење поштене приватизације и преиспитивање законитости приватизација извршених до сада, повољни међународни уговори које имамо и које ћемо искористити, омогућавање нашим привредницима да се под повољним условима укључе у тржишну утакмицу, створиће услове за брз економски раст и бољи животни стандард грађана Републике Српске.

9. Српска напредна странка створиће друштво социјалне правде, јер „правда држи земљу и градове“. То значи да у свим сферама друштвеног живота можемо и морамо да обезбједимо услове за нормалан живот најугроженијим слојевима нашег друштва, од дјеце, лица са посебним потребама, до наших пензионера које је држава у претходним деценијама брутално опљачкала, а често и преварила. Право на лијечење мора да буде обезбјеђено свакоме, без обзира на његово материјално стање. Такође, свако дијете мора да добије једнаку шансу да искаже своје способности, да се школује и усавршава.

10. Равномјеран регионални развој и децентрализација Републике Српске услов су њеног напретка. Уколико се хитно не предузму мјере за развој села, за спријечавање депопулације и миграција становништва из мањих средина у градове, Република Српска ће изгубити своје компаративне предности и умањити шансе за озбиљан привредни опоравак. При томе, децентрализација не значи давање било каквих територијалних аутономија, већ само широка права и овлашћења локалним самоуправама.

LogNet