Афера - Градоначелник Зворника ухваћен у Београду у мутним пословима

ПРАЊЕ НОВЦА:  Врачар – Зворник – Литванија

Не знам каква је пракса Срба у Чикагу, али Срби у Србији и у Републици Српској бирају своје политичке прваке да би се њихови изабраници обогатили, пошто у реалном животу нису могли да зараде ни за киселу воду.

Добра илустрација ове приче је Зоран Стевановић, градоначелник Зворника против којег је Прво основно јавно тужилаштво у Београду поднело кривичну пријаву због основане сумње да је починио више кривичних дела у којима је оштетио буџете Републике Србије и Републике Српске.


Зоран Стевановић

Зоран Стевановић је инжењер геодезије, пре ступања на дужност градоначелника Зворника 2007. године покушавао је са приватним бизнисом, али није му ишло. Био је прошле године уплетен у још једну аферу где је сасвим свесно хтео да оштети Републику Српску за милионе КМ. Али о томе нешто касније.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду осумњичило је Стевановића као власника фирме „Стединг“ доо из Лознице, која гради смабено пословну зграду од више хиљада квадратних метара на ексклузивном простору београдске општине Врачар, да је уплетен у кривично дело прање новца, утају пореза, злоупотребу службеног положаја.

Стевановић је покушао да позајмицу од 900.000 евра пусти на рачун фирме „Стединг“ доо, што није дозвољено по законима Републике Србије. Тужилаштво поставља питање одакле Зорану Стевановићу сума од око пет милиона евра, колико кошта градња поменутог објекта на Врачару, кад његова градоначелничка месечна плата једва да износи 1500 евра!?

Зоран Стевановић као градоначелник Зворника у Републици Српској уплетен је и у крајње опасну игру УКИО банке из Литваније, чији су власници (Литванци) купили 2009. Фабрику глинице Бирач из Зворника. Литванци су годинама исисавали капитал из овог некад моћног гииганта, да би 2012. на незаконит начин задужили фабрику глинице за скоро 150 милиона евра. Реаговало је Тужилаштво Републике Српске, полиција и правосуђе, Литванци су побегли из Српске, али су у Литванији расписали тендер за продају тобожњег дуга Бирача, који су вештачки направили.

Чудан сват је овај Стевановић. Он ступа на сцену уз помоћ бизнисмена Гордана Павловића из Фоче, купује сумњиве обвезнице које продају Литванци. Овим начином Стевановић је угрозио новоформирану фирму Алумину, ћерку фирму фабрике глинице у Зворнику, коју власти РС покушавају да спасу, јер она запошљава око 1300 радника и од ње практично живи зворничка општина. Овај предмет је предмет судске Расправе у Привредном суду у Бијељини, а одређени сведоци из Зворника, попут стечајног управника Алумине Лазе Ђурђевића , који тврде да их је Стевановић притискао, претио, лобирао за сопствени интерес и интерес поменутог бизнисмена из Фоче, који су се ставили у службу разбојничке дружине из Литваније, а против Републике Српске...

Много је оваквих Стевановића и у Србији и у Републици Српској. Они играју своју сиву игру, па ако прође – прође, сасвим небитно што раде директно против своје земље, користећи незаконита средства.

 

 Пише: Милош Алапић

 

Коментари  

# Оги 03-04-2020 23:58
Дебели плива у мутном од када се родио. Такав лопов се рађа једном у миленијуму.
Одговори
# Aleksandra 04-04-2020 00:22
Ko normalan može ovom Debelom dati glas?
Одговори

LogNet