СЗП: Радмановић гурнуо Српску у НАТО

"Неколико мјесеци након што је Србија донијела одлуку о војној неутралности, СНСД је повео Српску у потпуно другом смјеру, у НАТО - Небојша Радмановић је као тадашњи главни представник Републике Српске у Сарајеву потписао у јуну 2009. формални захтјев БиХ за Акциони план за чланство у НАТО (МАП)", подсјећа Савез за побједу.

Савез за побједу наводи да су апсолутно сагласни са само једном Радмановићевом реченицом коју је изговорио неколико пута ове седмице, да су се ”преварили они који су мислили да ће поразити Српску”, јер управо то су радили СНСД и Радмановић лично, дефинишући НАТО као стратешки циљ и дјелујући против интереса Српске током мандата у Предсједништву БиХ.

С тим што би се хронологија СНСД-овог дјеловања на путу за НАТО, на основу Декларације коју је донијела ова партија, могла назвати не само поразом, већ и издајом, сматра Савез за побједу и подсјећа:

Хронологија

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић лично је 2005. године потписао Закон о одбрани БиХ, а изгласао га је СНСД. Члан 84. Закона о одбрани БиХ овако говори о активностима за пријем у НАТО: ”Парламентарна скупштина, Савјет министара, Предсједништво БиХ, те сви субјекти одбране, у оквиру властите уставне и законске надлежности, провешће потребне активности за пријем БиХ у чланство НАТО”.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић потписао је у децембру 2006. године Споразум о приступању БиХ НАТО програму ”Партнерство за мир” на сједници Сјеверноатлантског савеза у Бриселу.

Потом је у марту 2007. године БиХ потписала Споразум о размјени безбједносних информација са НАТО-ом по одлуци Савјета министара БиХ, којим је предсједавао Никола Шпирић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић је 2008. поново потписао више докумената за интензивирање дијалога између БиХ и НАТО. Једним од њих, ”Иницијативним документом за интензивирани дијалог између БиХ и НАТО”, потврђен је стратешки циљ, а то је ”што скорији улазак у пуноправно чланство у НАТО”.

У марту 2008. године у Касарни “3. мај” у Добоју потписан је Споразум о коначном располагању покретном војном имовином. Споразум су потписали данас велики противници пута у НАТО - Милорад Додик као предсједник Владе Републике Српске и Никола Шпирић тада предсједавајући Савјета министара.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић потписао је у јуну 2009. године формални захтјев БиХ за Акциони план за чланство у НАТО (МАП);

Наставак СНСД-овог пута у НАТО био је у марту 2010. године када се предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић у Бриселу састао са генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фогом Расмусеном и учествовао на састанку Сјеверноатлантског савјета НАТО-а. Шпирић је оцијенио је да ће чланство БиХ у Акционом плану НАТО-а (МАП) ојачати изнутра БиХ и њену стабилност.

Своју улогу на СНСД-овом путу без повратка имала је и садашња савјетница предсједника Републике Српске Ана Тришић – Бабић када је у јулу 2012. године уприличена посјета замјеника генералног секретара НАТО-а Александра Вершбова БиХ. Ана Тришић - Бабић била је присутна на састанку као замјеник министра иностраних послова, а 2014. године је изјавила – ”Ја сам за НАТО”.

Савез за побједу наводи у саопштењу за јавност да је њихов став усаглашен око чињенице да чланство у НАТО није могуће док год је на снази Декларација Србије о војној неутралности и од тога не одступамо.

Додај коментар

Садржај објављених коментара не представља ставове Српске напредне странке, већ искључиво ставове аутора коментара!


Сигурносни код
Освежи

LogNet