Дан побједе Српске: Потписан споразум Савеза за промјене

Штампа

Република Српска дочекала је свој Дан побједе - ни први, ни посљедњи, али од пресудне важности за њену будућност. Поручено је ово данас, 4. јуна, у Бањој Луци, приликом потписивања споразума између чланица Савеза за промјене.

Српска демократска странка, Партија демократског прогреса, Народни демократски покрет, Српска радикална странка Републике Српске, Напредна Српска, Партија Слобода, Српска напредна странка, Листа за правду и ред, Савез Останак и Сељачка странка ставили су свој потпис за оживљавање привреде и нова радна мјеста, повратак повјерења у институције те борбу против криминала и корупције.

"Прије четири године, народ Републике Српске указао нам је повјерење да чувамо Српску и штитимо њене интересе, не само у Бањалуци и Сарајеву, већ и читавом свијету. И то смо чинили од првог до данашњег дана, без изузетка. Било је тешких тренутака, врло тешких, нисмо поклекли. Било је изазова, нисмо их се бојали. Било је завидних, дежурних критичара, оних којима смо покварили њихове мутне планове - нису нас занимали. Низали смо побједе, не за себе, већ за народ који представљамо. Од дипломатских побједа, попут обарања захтјева за ревизијом пресуде пред Међународним судом правде, коју сматрам и својим личним успјехом, до економских, као што су нове прилике за извоз наших производа на страна тржишта. Доказали смо да можемо, смијемо и умијемо, и побједа 7. октобра, у коју ни најмање не сумњам, биће само увод у нове побједе. Не наше побједе, већ побједе народа Републике Српске”, поручио је Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске и кандидат Савеза за промјене за ову функцију и у наредном мандату.

Вукота Говедарица, кандидат Савеза за промјене за предсједника Републике Српске, подсјетио је да је Српска демократска странка заједно с народом извојевала прву велику побједу, када је створена Република Српска, па ће заједно са партнерским странкама и народом изборити и сљедећу, на предстојећим Општим изборима. Она је подједнако важна, истакао је он, јер је Република Српска данас поново угрожена, али изнутра.

"Наш народ се и данас бори са непријатељима који пријете уништењем Републике Српске, али су они сада другачији. Наши непријатељи су данас незапосленост, сиромаштво, корупција, криминал, одлазак становништва, посебно младих... И, вјерујте, подједнако су опасни, грађани то осјете сваког дана. Али, ми смо народ побједника, и побиједићемо поново. Ми, потписници овог споразума, већ смо побиједили поткупљивања, саботаже, забране рада, нелегалне смјене, подјеле, личне и партијске интересе. Народ Републике Српске је већ побиједио страх, тишину, препреке које су му стављане на пут и пред очи. Заједно, побиједићемо и непријатеље са којима су нас суочили. Вратићемо достојанство нашој Републици Српској и њеним институцијама, вратићемо животни стандард на ниво достојан човјека и вратити Српску у руке њеног народа", нагласио је Говедарица.