СНС, НС и “Слобода” иду заједно на изборе

Штампа

Предсједници Српске напредне странке Хаџи Јован Митровић, Напредне Српске Горан Ђорђић и Партије “Слобода” Будимир Балабан потписали су данас у Бањалуци споразум о коалиционом дјеловању.

"Ова коалиција наступиће на заједничким листама на предстојећим општим изборима у БиХ, али неће имати своје кандидате за члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске, већ ће подржати кандидате за те функције из Савеза за промјене Младена Иванића и Вукоту Говедарицу", истакао је предсједник Напредне Српске Горан Ђорђић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је најавио да ће ове седмице новоформирани Савез "Останак" приступити овој коалицији, а у наредној седмици још двије политичке странке, не желећи да открије о којим партијама је ријеч.

Коментаришући чињеницу да се у јавности Српске више људи истовремено представљају као предсједници Српске напредне странке, Ђорђић је рекао да не постоји документ по којем је Дарко Матијашевић пред било којом институцијом Републике Српске и БиХ уписан као предсједник Српске напредне странке.

"Онај који ми до данашњег дана донесе тај докуменат спреман сам да му уступим свој посланички мандат", истакао је Ђорђић.

Предсједник Српске напредне странке Хаџи Јован Митровић сматра да у Републици Српској дефинитивно мора доћи до промјена, јер су, рекао је, "корупција и криминал превршили сваку мјеру".

"Мислим да нећемо на овоме стати и да ће ово бити много шира коалиција и нешто ново у парламенту и дати наду младима да остану на овим просторима", истакао је Митровић.

Он је рекао да се "Дарко Матијашевић лажно представља као предсједник Српске напредне странке, јер за то нема никаквог документа и рјешења".

"Матијашевић никада није био члан Српске напредне странке, нити има рјешење да је предсједник ове странке", тврди Митровић.

Предсједник Партије "Слобода" Будимир Балабан рекао је да није случајно што су изабрали напредњаке за прву сарадњу са другим политичким опцијама, јер имају врло сличне погледе у вези са важним проблемима за Републику Српску и БиХ.

"Споразум који смо потписали оставља довољно простора да свака партија може аутономно да дјелује, а када су у питању круцијални проблеми, онда смо јединствени и заједнички ћемо наступати", појаснио је Балабан.

Балабан сматра да нису само економски проблеми разлог због којег млади одлазе са ових простора, већ правна и лична несигурност.

 

Извор: Срна